Legion
11.06.2005 | 14:39:02
Tom's Hardware Guide opublikował test "mamutów" czyli dziesięciu nowoczesnych, potężnych i nowatorskich systemów chłodzenia procesora z oferty między innymi Thermaltake, Cooler Master czy Zalman. Wszystkie rozwiązania należą do grupy XXL czyli naprawdę dużych zabawek odznaczających się wysokimi parametrami technicznymi. Test można znaleźć
tutaj (na razie jedynie w angielskiej wersji językowej).
kapode
11.06.2005 | 23:25:32
Ja pierdziele... szok, Musiałbym obudowe pociąć żeby takie coś wpakować.
de3on
12.06.2005 | 11:54:08
Hehehe no zapewne kapode nieźle trzeba pokombinowac by takiego smoka wpakować to normalnej obudowy
Legion
12.06.2005 | 12:55:57
Nie jest tak źle, te chłodzenia mieszczą się w standardowej obudowie bez najmniejszego problemu, ważne jest natomiast rozmieszczenie elementów na płycie wokół gniazda procesora. Problem z upchnięciem w obudowie mógłby wystąpić jedynie w przypadku Sonic Tower Thermaltake, bo to rozwiązanie faktycznie jest kolosem wśród kolosów

.
Raf
12.06.2005 | 14:16:14
Sonic Tower faktycznie powala.
<żart>Moje obawy co do beczułki z ciekłym azotem stojącej obok pudła w przyszłości stają się coraz realniejsze</żart>
Legion
12.06.2005 | 15:42:31
Nie będzie tak źle Raf, np. Sonic Tower został zaprojektowany z myślą o wydajnym i pasywnym chłodzeniu nawet najnowszych modeli procesorów. Wystarcza mu jedynie wentylatorek na tylnej ściance obudowy zapewniający obieg powietrza i chłodzonko doskonale rozprasza nawet 130 W mocy cieplnej emitowanej przez najszybsze modele P4 Prescott.
AMD w swojej ofercie nie posiada aż tak "gorących" układów, z kolei Intel na koniec przyszłego roku planuje wprowadzenie na rynek następcy Pentium 4, układu który ma być wykonany w procesie 65 nm i oparty o zupełnie nową architekturę (ma ona korzystać między innymi z rozwiązań Pentium M) co przyczyni się do zdecydowanego obniżenia poboru mocy i emisji ciepła. Tak więc myślę, że nie sprawdzi się czarny scenariusz przepowiadający gwałtowny wzrost zużycia energii i wydzielania ciepła przez procesory następnych generacji.
Raf
12.06.2005 | 16:13:18
Oczywiście to był tylko żart

Nie może się sprawdzić taki scenariusz. Użytkownicy sobie na coś takiego nie pozwolą.
Gal
12.06.2005 | 16:45:22
Cytat (kapode @ 12.06.2005 | 0:25:32)
Ja pierdziele... szok, Musiałbym obudowe pociąć żeby takie coś wpakować.
[snapback]20278[/snapback]
e tam, musiałbyś komputer trzymać tak jak ja platformy testowe