Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jaki aparat wybrać?
Forum mieszkańców Oleśnicy > Techno > Multimedia > Galeria | Fotografia
zozambi
wiem, że to moze troszkę się nie zalicza do działu "galeria", ale może któryś z was chłopcy, doświadczonych fotografów, mógłby mi podpowiedzieć jaki aparat powinnam sobie kupić?? szczerze mówiąc to chciałabym sobie troszke z fotografią popróbować, ale jak narazie to nie mam o niej zielonego pojęcia, a moje zdjecia ograniczały się głównie to jakichś fotek zwykłych wyjątkowo..
acha!! i skąd wy to wszystko o aparatach wiecie?? wyczuwam tu jakieś tajemnicze magiczne moce happy.gif
błagam pomóżcie mi!! a!! no i chodzi mi o aparat jakiś nie za drogi, np. pewien, który był w jakimś temacie za 18 000 ale też niezbyt badziewny.. no nie wiem.. ratujcie!! huh.gif
Raf
Ile możesz wydać maksymalnie i czy musisz mieć nowy (czy ewentualnie możesz kupić używany taniej na Allegro)?

Od razu informacja żebyś omijała cyfrowe kompakty HP. Może i robią dobre drukarki, ale cyfraki (kompakty robią benadziejne - kto używał ten wie). Na początek jedna recenzja o modelu HP 735 (pisownia oryginalna):
CYTAT
Kupiłem HP735 działał bez zarzutu 6 miesięcy (tj niepsuł się bo innych zarzutów to jest kupa). Zepsuł się (dla jego posiadaczy komunikat:E106). Wymieniono mi na inny (stary z porysowanym monitorkiem i obiektywem). Czasem sie samoczynnie wyłączał ale to było raz na 20 zdjęć (jeszcze ujdzie). Ciekawe dlaczego nie naprawiono mi tego pierwszego aparatu. Ten pochodził 5 miesięcy i padł (tj. objawy o których pisałem były bardziej natretne) tak że nie dało się go włączyć. Odddałem do naprawy gwarancyjnej. Dali nowy. Zrobiłem nim tyko 1 zdjęcie i padł. Znowy oddałem do naprawy gwarancyjnej. Dzisiaj odebrałem nowy aparat z serwisu. Zrobiłem 1-dno zdjęcie. Jeszcze działa. Za 3 dni kończy mi się gwarancja.Ja myślę co zrobic jak sie znowu zepsuje (przeciez to pewne). Ty pomyśl co kupić zamiast HP już teraz.

To powinno w zasadzie wystarczyć. Od siebie dodam, że 'HaPeki' strasznie często się psują, są prądożerne i (o zgrozo!) są produkowane z używanych części. Żenada. Do tego lubią padać i nie są to niestety wyjątki.

Z innych firm polecam Ci Canona (seria PowerShot). Tak owszem mam taki aparat i bardzo go sobię chwalę. Jako jeden z niewielu kompaktów ma pełny tryb manualny (osobne ustawienia dla ekspozycji, przesłony, czasu naświetlania itd.). Do tego bardzo wygodnie leży w dłoni, wiernie reprodukuje kolory i nie ma problemów z focusem. Prądożerność (a właściwie jej brak) jest bardzo malutka. PowerShoty są genialne jeśli chodzi o żywotność akumulatorków (o bateriach musisz zapomnieć bo zbankrutujesz).

Kolejne firmy które polecam to Nikon oraz Sony. Tutaj także jest wszystko dobre i nie ma takich "kwiatków" jak w HP. Aczkolwiek 'Najkony' oraz 'Soniaki' nie mają pełnych trybów manualnych także jeśli podszkolisz się w fotografii i będziesz za jakiś czas chciała zrobić/uzyskać coś więcej niż tryb automatyczny/poł-automatyczny to będziesz mieć problem. W takim przypadku lepieć wziąć Canona PowerShot (dowolny model).

I ostatacznie śmiej się z takich firm jak Trust, Pentagram i inne podobne "wynalazki-składaki". Nawet się nad nimi nie zastanawiaj. To są najgorsze z możliwych cyfraków. Bawiłem się Pentagramami. Tego się nawet nie da skomentować. Słaby automatyczny wybór rodzaju światła, błędy focusa oraz duże aberracje chromatyczne (takie fioletowe artefakty (błędy) na dwóch kontrastujących ze sobą powierzchniach - np. baiłe niebo i liście na drzewie lub gałęzie). I jeszcze więcej, ale może później wink.gif
mozol
nie polecal bym kupowac tego typu sprzetu jeszcze uzywanego a tym bardziej z allegro a co do aparatu kazdy bedzie polecal to co ma wiec nie bede inny posiadam Minolte z serii Z i jestem z niej bardzo zadowolony wiele programow tematycznych a takrze pelen manual bardzo prsty w obsludze i za niewielkie pieniadze smile.gif
Raf
Nie każdy chwali co posiada. Chwali się to co jest dobre. Komentarz dot. HP 735 jest od posiadacza tego aparatu. Czy on go pochwalił? Wręcz przeciwnie.

Co do kupowania na Allegro. Trzeba wiedzieć od kogo można. Już nie przesadzaj mozol wink.gif Mój kumpel kupił za moją namową Canona na Allegro i wszystko w jak najlepszym porządku. Obiektyw bez rys, obudowa w stanie bardzo dobrym.
mozol
hehe nie przesadzam ale moglo byc tak ze twoj kumpel mogl trafic na aparat z uszkodzona optyka smile.gif jesli kupowal nowy z allegro nieuzywany to jasne ale gorzej jest z uzywanym
Raf
Trzeba mieć zaufanie do ludzi wink.gif Taki sprzęt dobrze odebrać osobiście. Przykładowo jedziesz do Wrocławia spotykasz się i testujesz.

Mój były wykładowca z uczelni (utrzymuje z nim stale kontakt via GG) kupił niedawno Nikona D70 (poleciłem mu go) na Allegro. Dał za sam body ponad 2000 PLN i nie odbierał osobiście. Paczka przyszła pocztą. Sam tetsowałem sprzęt dla niego. Wszystko było jak ze sklepu. Oczywiście obiektyw kupił osobno.
Luk3
Potwierdzam to co Raf napisal w 2 poscie. Sam posiadam Nikon'a i jestem zadowolony, testowalem jakis model HP, ktory byl 200 zl drozszy od mojego Nikon'a, a okazal sie o wiele gorszym aparatem. Wiec masz do wyboru 3 firmy, na ktorych sie nie zawiedziesz. Co do jakosci zdjec wykonanych moim Nikonem. Mozesz sama to ocenic, zdjecia sa w galerii tongue.gif

mozol: mowisz ze nie za duze pieniadze kupiles swoja Minolte, wiec za ile tongue.gif ?
Raf
mozol: Ty masz Dimage Z1?
zozambi
o!! cóż za szybki odzew, jestem pod wrażeniem biggrin.gif dziękuję bardzo biggrin.gif
tylko wiecie.. te firmy mi mało mówią.. może jakieś konkretne modele?? a co do ceny to nie mam pojęcia.. bo kompletnie się nie orientuję.. no żeby miało jakieś możliwości to aparacisko, ale jednocześnie żeby nie było jakieś zbyt wybajerzone.. no chyba wiecie o co chodzi:D jakiś poprostu normany aparat, tai jaki sami byście sobie kupili...
a apropo aparatów.. skąd y tyle o fotografii wiecie, kto was tego nauczył, albo skąd wy się tego nauczyliscie??
dodane: acha!! no i raczej nowy, a raczej napewno nowy, bo mi to troszkę taniej i tak wyjdzie, bo tata ma sklep no i może dużo taniej ściągnąć, bez vatu i marży...
Raf
Z jogurtów Danone naturalnie wink.gif
Tak na serio to ciekawość. Zmusza Cię też do tego sytuacja. Zawsze jak kupisz aparat to pierwsze zdjęcia są beznadziejne i masz ochotę go wyrzucić. Oczywiście zrzucasz winę na sprzęt wink.gif Z czasem wszystko się odwraca i aparat przestaje kryć przed Tobą tajemnice.

Ja Ci polecam Canona PowerShot. Modele A80, A85 lub A95.
zozambi
dzięki wielkie raf.. teraz tylko zostaje namóić rodziców, co, biorąc pod uwagę, ze ostatnio kupili mi nowe narty i kamerę, a zamierzają tez kupić snowboard będzie ciutkę ciężkie.. ale popracuję nad nimi biggrin.gif
a apropo kamery-interesujecie się może też filmem?? poszukuję kogoś kto by mi ciutkę wytłumaczył jak sklejać filmik na kompie i jak zrobić całość z różnych ujęć, zeby to wyglądało chociaż ciutkę bardziej profesjonalnie...
acha!! a to krófsko po lewej to moje zdjęcie, wiem żę beznadziejne, bo robione kamerą, noe ale ten kot naprawdę tam sam siadł biggrin.gif heniek dobry jest happy.gif
p.s. a co sądzicie o tych zdjęciach??: www.compus.pulawy.pl/cosby
Luk3
Te fotki na tej stronie sa niezle biggrin.gif Eksperymenty z woda sa chyba najciekawsze biggrin.gif Jakis Twoj znajomy ?
zozambi
znajomy?? to chyab za du żo powiedziane, jest dla mnie w kontaktach bezpośrednich "panem emilem"-ma 30parę lat. i jest pracowmnkiem mojego taty.. wodne eksperymenty powiadasz?? spotkałoby się to z jego dużym zawiedzeniem.. za tymi kaczkami co są w ptakach latał ały dzień biggrin.gif aż urlop wziął biggrin.gif mi najbardziej się podoba ten drugi most w "technice". poza tym fajne są też konie-nie chwaląc się zrobił te fotki po mojej sugestii rolleyes.gif
Luk3
No co tongue.gif Tez lubie poeksperymentowac ze zdjeciami biggrin.gif Skoro masz dobre pomysly to aparat w reke i w teren sneaky.gif
zozambi
no i właśnie o to chodzi i to było powodem założenia tego tematu-aparatu cyfrowego nie posiadam, na fotografowaniu nie znam się kompletnie i chciałamusłyszeć jakieś rady od doświadczonych kolegów smile.gif

p.s. a jak ci się podoba krowa w avatarze?? sneaky.gif tzn. jako pomysł, bo wiem że jakość i wykonanie straszne.
PePe
Co do wcześniejszych wypowiedzi, ja używam Minoltę G400. Zaleta - posiada pełny tryb manulany. Wad nie widzę (oczywiście ma wszystkie wady aparatu kompaktowego). Dodatkowo małe gabaryty, aluminiowa obudowa, obsługa trzch rodzajów kart pamięci. Jakiś czas temu wyszedł model G530, dlatego można tanio kupić 400 (np. 888PLN w fotojokerze).
Luk3
CYTAT(zozambi @ 17.04.2005 | 19:04:16)
p.s. a jak ci się podoba krowa w avatarze?? sneaky.gif tzn. jako pomysł, bo wiem że jakość i wykonanie straszne.
Przyznam ze nie mialem do czynienia z fotografowaniem bydla biggrin.gif Ale ciekawie to wyszlo wink.gif Kot i krowa- starzy przyjaciele tongue.gif
mozol
Raf: tak posiadam Minolte Z1 a dlaczego pytasz
Luk3: dobra moze zle powiedzialem za tania nie byla smile.gif
CLv
zozambi, powiedz ile masz kasy to Ci powiem jaki aparat kupic...
Co do wiedzy na temat sprzetu to raczej srednio u mnie, bo sie tematem interesuje na tyle na ile mi potrzebne, ale jezeli chodzi o wiedze na temat fotografii to sie pochwale, ze studiuje Fotografie i Multimedia na Akademi Sztuk Pieknych we Wroclawiu biggrin.gif hehehe, mam mniej wiecej rozeznanie kto na jakim poziomie jakiego sprzetu potrzebuje, dodam, ze kiedys cyfraki z matryca 2MB byly uznawane za profesjonalne i ktos kiedys na sprzecie ktory teraz kosztuje 500zl robil zdjecia na miare 1 miejsca w World Press Photo...
Ze sklejaniem filmu tez Ci moge cos tam pomoc, ale co chcesz sklejac i po co? smile.gif

I jezeli masz mozliwosc kupic sprzet uzywany, ale nie uszkodzony to tak radze zrobic, bo roznica w cenie jest znaczna, a aparaty i optyka maja to do siebie, ze jezeli nie [beep] nimi o ziemie, to raczej nie ma szans na jakies usterki itd. no chyba ze kupujesz sprzet sprzed 30 lat...
zozambi
ile kasy mam?? hmm... skombinuje sie tyle ile trzeba bedzie:) ale raczej około 1000, napewno mniej niż 2000. może być jhakieś 1500... no nie mam pojęcia..

studiujesz fotografię?? o.. niedługo pożałujesz, ze to napisałeś :]

a co do filmu.. wiem, ze to dziwnie brzmi, ale napisałam, a raczej jeszcze piszę takie coś, co miało być początkowo scenariuszem.. i w wakacje miałąm zamiar zebrać kilka osób i coś pokombinować z nim.. bo film i teatr to już od dawna mnie interesował ale nie robiłam nic żeby się czegoś nowego o tym dowiedzieć.. no i postanowiłam to zmienić, a że tata dał się niedawno anmówić na nową kamerę, która praktycznie rzecz biorąc jest tylko i wyłącznie moja, bo inni nawet nie potrafią jej włączyć, to większych przeszkód nie ma... tylko właśnie.. jak się t wszystko skleja na kompie?? kwasny.gif

sprzęt urzywany-mój tata nigdyby się na tio nie zgodził,a to własnie on ma wyłożyć kasę a nie ja(chociaż jeszcze nic o tym nie wie rolleyes.gif ), no to lepiej się zgodzić na jego warunki, a jakoże ma sklepy komputerowe to może kupić dużo taniej...
CLv
jak mniej wiecej 1500zl to wez sobie Minolte A1, w tej klasie jest bardzo dobra, moj kumpel mial ten aparat i troche sie nim bawilem, jest supa.
memphis
hmmm ale ona chyba kosztuje wiecej niz 1500 ??
Luk3
na allegro 2300.
CLv
hmmm... powinno sie dac znalesc taniej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.