Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Odpowiedz na ten tematNapisz nowy temat
> DSL DIALOG
krystian
post 19.08.2005 | 10:11:16
Post #1


Początkujący
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 13
Dołączył: 19.08.2005
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 566
Imię: Usuniety



Co sądzice na temat DSL-a w DIALOG-u???
Mam zamiar sobie wziąść tę "mydelniczkę" (jak ktoś z Was nazwał ten modem) (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) skusiłem się ze względu na promocyjną instalację która wynosi do końca września tylko 4,88 zł z vat za cały zestaw.
Wcześniej mając RDI trochę dużo buliłem za nieistniejący już pakiet mini>>w sumie 61,00zł wraz z opłatą na zmienne IP na sciąganie z programów P2P.
Teraz jestem na neostradzietp128, hehe (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Gdy miałbędę DSL-a w DIALOG-u, w ramach promocji otrzymam umowę na 12 m-cy, z opłatą za DSL 256 >> 71.98 zł z vat. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Nie wiem tylko czy nie wystapi mi ten problem, jaki ma mają wszyscy w RDI, z dodatkową opłatą za zewnętrzne IP. W sumie mnie to troche denerwuje, dodatkowe opłaty za zewnętrzne IP, w RDI czegoś takiego wcześniej nie było (IMG:style_emoticons/default/kwasny.gif) (IMG:style_emoticons/default/kwasny.gif) (IMG:style_emoticons/default/kwasny.gif)
Ktos z Was może wypowie sie n/t, interesuje mnie też to czyy nie ma jakiegoś limitu na sciąganie i programy P2P(eMule..itp) i jak to jest z tym adressem IP.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Raf
post 19.08.2005 | 10:13:55
Post #2


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3 239
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 6



Każdy DSL z Dialogu ma zewnętrzny adres IP. Nie jest pobierana za niego żadna opłata. P2P nie jest zablokowane i można śmiało z niego korzystać. Nie ma także żadnych limitów jeśli chodzi o download/upload.


--------------------
"If you disagree with me, you are by definition ugly and stupid." Linus Torvalds.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
_grg_
post 19.08.2005 | 20:15:48
Post #3





Gość






ja mam 256. Poza tym co pisalem w innym watku (ze odnosze wrazenie iz nie wyciagam max transferu jak powinienem) to jestem zadowolony. Wczesniej ISDN, niebo-ziemia
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Mick
post 20.08.2005 | 9:18:13
Post #4


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 556
Dołączył: 8.09.2003
Skąd: /dev/null
Użytkownik nr: 22



Co rozumiesz za max transfer? Na dsl.cz nie zmierzysz dokładnie. Najlepiej to sobie zacznij ściągać jakiś większy plik z dobrego serwera i zobaczysz jak będzie szło. Z wysyłaniem nieco gorzej. Trzeba znaleźć serwer ftp na który też możesz wysłać plik (serwer musi mieć większy download niż ty upload). Nie wymagaj też, że będziesz miał co do KB tyle co w umowie bo na każdy spadek wpływają różne rzeczy.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
_grg_
post 20.08.2005 | 10:34:18
Post #5





Gość






dobra, czyli wg Ciebie 256kb/s w umowie to ile w praktyce? Ile laskawie wolno mi wymagac? (o ile wogole mi cokolwiek wolno). Za porady dziekuje, ale naprawde sa zupelnie niepotrzebne...



ps: w zasadzie to moje odczucia z codziennego uzytkowania byly, jesli komus przeszkadzaja moge juz wiecej nie pisac.

Ten post został edytowany przez grg: 20.08.2005 | 10:36:05
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Mick
post 20.08.2005 | 11:30:35
Post #6


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 556
Dołączył: 8.09.2003
Skąd: /dev/null
Użytkownik nr: 22



Cytat (grg @ 20.08.2005 | 11:34:18)
dobra, czyli wg Ciebie 256kb/s w umowie to ile w praktyce? Ile laskawie wolno mi wymagac? (o ile wogole mi cokolwiek wolno). Za porady dziekuje, ale naprawde sa zupelnie niepotrzebne...
[snapback]22283[/snapback]
To są wartości umowne. W praktyce to wygląda tak, że możesz mieć coś w granicach ~30kb/s realnego transferu (download). W przypadku Dialogu podobno na to też ma wpływ proxy... niestety bo w tp czegoś takiego nie potrzeba. Z poprzedniego postu pisałeś, że masz 24-26kb/s ale powiedz mi jak masz mierząc moją metodą na dużym pliku. Jak będziesz miał coś koło ~30kb/s to nie masz czym się martwić.
Cytat (grg @ 20.08.2005 | 11:34:18)
ps: w zasadzie to moje odczucia z codziennego uzytkowania byly, jesli komus przeszkadzaja moge juz wiecej nie pisac.
[snapback]22283[/snapback]

Nikt nic przecież nie mówi, co masz pisać więc chyba LUZ. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
_grg_
post 20.08.2005 | 12:44:00
Post #7





Gość






ftp://ftp.elysium.pl/Other-Platforms/anim.../ubi_esdivx.avi

Wystarczajaco duzy? u mnie 24-25KB/s. 30KB/s w zyciu nie widzialem.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Mick
post 20.08.2005 | 12:52:26
Post #8


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 556
Dołączył: 8.09.2003
Skąd: /dev/null
Użytkownik nr: 22



Nie chodzi to coś u mnie. Powiedz mi jak idzie Ci na tym: http://mirror.switch.ch/ftp/mirror/slackwa...-install-d1.iso (nie musisz tego całego bo to ISO dość duże (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) )


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
_grg_
post 20.08.2005 | 13:11:16
Post #9





Gość






bo trzeba Tcmd uzyc. Przeciagnalem Opera 10MB, transfer stoi na 25,5KB/s
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Mick
post 20.08.2005 | 13:22:45
Post #10


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 556
Dołączył: 8.09.2003
Skąd: /dev/null
Użytkownik nr: 22



Troszkę mało.Te 3 kb to lekko więcej powinno być. Zadzwoń do dialogu i z ciekawości z pytaj się ile ich usługa powinna wyciągać. Ale to raczej tylko z ciekawości.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
M.
post 20.08.2005 | 17:38:50
Post #11


Zaawansowany
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 227
Dołączył: 10.11.2004
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 251



DSL jest dobry do sciagania , ale za to kiepski do grania po necie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Mick
post 21.08.2005 | 9:44:00
Post #12


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 556
Dołączył: 8.09.2003
Skąd: /dev/null
Użytkownik nr: 22



Pierdoły gadasz. Większość łącz jest opartych na DSL i jakoś dziwne by było, aby nie dało się grać.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
keni
post 21.08.2005 | 12:17:50
Post #13


Średniak
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 108
Dołączył: 3.03.2004
Skąd: ~
Użytkownik nr: 83



A moze zapomniales wylaczyc Kazze podczas gry i gadasz, ze zle Ci z 1mbitem (IMG:style_emoticons/default/kwasny.gif) ...


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
_grg_
post 21.08.2005 | 15:09:18
Post #14





Gość






Cytat (Mick @ 20.08.2005 | 15:22:45)
Troszkę mało.Te 3 kb to lekko więcej powinno być.


i te genialna w swej prostocie mysl probowalem od jakiegos czasu wyeksponowac (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
PePe
post 21.08.2005 | 20:29:27
Post #15


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Przyjaciel
Postów: 551
Dołączył: 9.05.2004
Użytkownik nr: 113
Imię: Przemek



Ja chętnie skorzystałbym z ich oferty, ale, niestety, żeby skorzystać, trzeba mieć w Dialogu linię telefoniczną. Czyli nie można płacić za sam DSL. trzeba też płacić abonament telefoniczny. Szkoda.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
krystian
post 22.08.2005 | 9:08:23
Post #16


Początkujący
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 13
Dołączył: 19.08.2005
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 566
Imię: Usuniety



Jeśli chciałbyś miec DSL-a w TD to nic tudnego,jesli chodzi o podłączenie linii telefonicznej. Jako nowy przyłączający sie do sieci TD zapłacisz za instalację łącza analog. (tj. standardowego) tylko 3.66 zł z vat. Natomiast abonamet telef. wówczas płacił bys przez rok lub 24 m-ce tylko 5 zł brutto, w zależności od tego na jak długo podpisałbyś umowe z DIALOG-iem. Taka opłata abonam. przysługuje tylko nowym abonentom przyłączającym się, zawiązujących umowę z TD na czas okerślony(12 lub 24 m-ce).
Ja osobiście uważam że to korzystna oferta dla każdego potencjalnego abonenta TD, dlatego sam z tego skorzystam,na siebie podpiszę umowę, nie bbęde musiał już prosic się rodziców. Do podpisania umowy na nowe łącze i internet potrzeba tylko dowód osobisty poświadczający moje stałe zameldowanie w lokalu przyłączenia łącza telefonicznego.
Proste prawda (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
PePe
post 22.08.2005 | 9:30:12
Post #17


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Przyjaciel
Postów: 551
Dołączył: 9.05.2004
Użytkownik nr: 113
Imię: Przemek



Nie do końca proste. Mnie na infolinii powiedzieli, że jeżeli nie chcę rezygnować z dotychczasowej linii telefonicznej (a nie chcę), to mam do wyboru dwie możliwości. Pierwsza to instalacja za 15 PLN + abonamet za 34 PLN, druga to instalacja za 400 PLN i abonament 5 PLN (ceny brutto). Wychodzi prawie na to samo, po roku pierwsza opcja kosztuje 423 PLN, a druga 460. Do tego dochodzi jeszcze płatność za DSL, oczywiście.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Legion
post 26.08.2005 | 8:39:20
Post #18


Freedom Fighter
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1 287
Dołączył: 4.01.2005
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 291
Imię: Marek



Nie możesz pokombinować tak, żeby założyć tego DSL'a u kolegi, który ma Dialog i zrobić mini sieć na kilka osób ?
Z doświadczenia wiem, że taka kombinacja jest najbardziej opłacalna, płacisz mniej za samo łącze, a komfort pracy i tak jest wysoki w sytuacji gdy sieciowicze trzymają się określonych zasad korzystania z neta. Potrzebne jest tylko dodatkowo kilka złotych na zbudowanie sieci i bramkę dostępową w postaci routera lub serwera, ale całkowite koszty rozkładają się na wszystkich użytkowników sieci więc kwota przypadająca na jedną osobę jest znacznie niższa niż w przypadku założenia indywidualnego łącza.

Ten post został edytowany przez Legion: 26.08.2005 | 8:40:54


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
marcinpawelbrym
post 26.08.2005 | 10:54:33
Post #19


Zaawansowany
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 317
Dołączył: 3.07.2005
Użytkownik nr: 524



Tylko,że trzeba jeszcze uważać na "życzliwych" sąsiadów,którzy mogą napisać maluteńki donosik....znam taki przypadek...


--------------------
Lepiej być samemu niż z byle kim
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Legion
post 26.08.2005 | 11:44:26
Post #20


Freedom Fighter
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1 287
Dołączył: 4.01.2005
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 291
Imię: Marek



Jak mieszkasz w bloku to zgłaszasz do spółdzielni, że chcesz kable położyć, ewentualnie w grę wchodzi WiFi, a co do dzielenia łącza to Dialog tego nie zabrania więc sąsiedzi mogą ci skoczyć.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
kapode
post 27.08.2005 | 23:32:07
Post #21


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1 490
Dołączył: 30.09.2003
Użytkownik nr: 32



Można bez routera, Można włączyć funkcjonalność routera w calisto.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
krystian
post 27.08.2005 | 23:59:22
Post #22


Początkujący
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 13
Dołączył: 19.08.2005
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 566
Imię: Usuniety



Mnie własnie to interesuje jak to zrobić, mam dwa kompy w pokoju, i chcę mieć dsl-a na tych obydwu kompach, ale nie mam rutera,jak zrobic to aby ten modem-calisto służył też jako ruter??? Wiecie, napiszcie, proszę (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
PePe
post 28.08.2005 | 8:02:53
Post #23


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Przyjaciel
Postów: 551
Dołączył: 9.05.2004
Użytkownik nr: 113
Imię: Przemek



Cytat (Legion @ 26.08.2005 | 9:39:20)
Nie możesz pokombinować tak, żeby założyć tego DSL'a u kolegi, który ma Dialog i zrobić mini sieć na kilka osób?
[snapback]22356[/snapback]
Mogę, ale znająć życie, ja będę musiał tym zarządzać, a ja zwyczajnie nie mam na to czasu.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Legion
post 28.08.2005 | 10:04:21
Post #24


Freedom Fighter
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1 287
Dołączył: 4.01.2005
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 291
Imię: Marek



@PePe - wiele do zarządzania nie masz, stawiasz router to łącze obsługuje się samo, pozostaje tylko kwestia dogadania się w sprawie opłat i jakiegoś przyzwoitego regulaminu korzystania, tak aby ludzie w sieci nie naprzykrzali się sobie na wzajem.

@Krystian - z modemu routera nie zrobisz, musisz albo kupić router albo z któregoś kompa zrobić bramkę dostępową (tzw. serwer). Z tych dwóch rozwiązań lepiej wziąć tani router z wbudowanym switchem (ze 4 porty) i zrobić mini sieć na skrętce.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
kapode
post 28.08.2005 | 11:46:49
Post #25


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1 490
Dołączył: 30.09.2003
Użytkownik nr: 32



Legion zrobisz (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Calisto ma możliwość włączenia NATa
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania

4 Stron V   1 2 3 > » 
Odpowiedz na ten tematNapisz nowy temat
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

 




Polecamy:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.10.2021 - 17:28
Hosting: DataNet.pl