Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Odpowiedz na ten tematNapisz nowy temat
> Ile kasy ciągnie komp?
_Groszek_
post 9.02.2005 | 18:00:50
Post #1





Gość






Czy wiecie może ile prądu na miesiąc wyciągnie komputer włączony 24h/dobe ?? ILe kasy tak w przybliżeniu ??
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
NeoN
post 9.02.2005 | 18:10:17
Post #2


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 457
Dołączył: 23.10.2004
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 227
Imię: Bartosz



No chętnie bym się dowiedział bo zawsze jak wysoki rachunek to mamuśka do mnie że to komputer (IMG:http://forum.olesnica.org.pl/style_emoticons/default/laugh.gif)
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
_Groszek_
post 9.02.2005 | 18:21:46
Post #3





Gość






Właśnie dzis przyszedł rachunek ponad przeciętną i moja mamuska twierdzi ze to ja go nabiłem tym siedzedzeniem po nocach na kompie, chyba zapomniała że kupiła sobie mikrofalówke w tym miesiącu, ale uparcie twierdzi że to ja (IMG:http://forum.olesnica.org.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Deacon
post 9.02.2005 | 18:25:38
Post #4


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 333
Dołączył: 20.09.2003
Użytkownik nr: 28



z tego co mi wiadomo, to cos ok.30zł


--------------------
Bluzgasz na forum- jest git
Napiszesz chocby slowo na mod'ow- masz warna

Zelazna zasada forum.olesnica.com.pl :]
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
b4stek
post 9.02.2005 | 18:32:35
Post #5


Zaawansowany
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 309
Dołączył: 26.03.2004
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 91



Sam komputer bez monitora to koszt okolo 20-25 zl/miesiac.


--------------------
b4design.pl - tworzenie stron www ;-)
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Raf
post 9.02.2005 | 19:00:32
Post #6


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3 239
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 6



Chwilunia moi drodzy.

Po pierwsze. Zależy czy wasze zasilacze mają PFC. Jeśli nie to rachunek będzie większy. Jeśli mają to będzie mniejszy.

Po drugie. Zależy co ma w środku nasz komputer. Jaki CPU, jaka grafika, ile dysków, ile pamięci, ile kart etc. Sam Athlon XP zjada około 60W przy pełnym obciążeniu.

Po trzecie. Zależy w jakim stopniu jest w danej chwili komputer obciążony.

Reasumując. Kwota bliska 30 PLN przy dzisiejszym komputerze włączonym 24/7 jest za niska. Gdybyśmy mieli dorzucić do tego monitor to byłaby jeszcze większa. 15 calowy CRT to około 85-100W. LCD pobierają połowę z tego (powiedzmy).


--------------------
"If you disagree with me, you are by definition ugly and stupid." Linus Torvalds.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
kapode
post 9.02.2005 | 21:36:31
Post #7


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1 490
Dołączył: 30.09.2003
Użytkownik nr: 32



Kolega płaci za:
- Pentium 500
- dysk 2x 80 Gb
- bez monitora
- grafika na PCI
- Zasilacz ATX 300 W
11 zł miesięcznie, komputer chodzi 24/7/31 (miesiąc non stop) jako serwer w piwnicy w spółdzielni mieszkaniowej.

Ale wiadomo, że najnowszy omputer to nie jest i wyniki moga być różne, wszystko oczywiście zależy co masz "w środku"
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Raf
post 9.02.2005 | 21:42:24
Post #8


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3 239
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 6



Zgadza się. Będę składał podobny zestaw niedługo, tyle że z jednym dyskiem i słabszym zasilaczem żebym mógł go wyciszyć.

Będę budował museBox'a (tak się będzie nazywał).


--------------------
"If you disagree with me, you are by definition ugly and stupid." Linus Torvalds.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Legion
post 9.02.2005 | 21:58:57
Post #9


Freedom Fighter
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1 287
Dołączył: 4.01.2005
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 291
Imię: Marek



Tak jak napisał Raf wszystko zależy od konfiguracji i stopnia wykorzystania komputera (obciążenia). Zamiast pisać ile w zł pożera komputer należało by wyliczyć ile kWh zjada nasz "opiekacz". Generalnie kwota 25-30 zł jest niezbyt wygórowana w przypadku pracy komputera 24 h dzień w dzień. Taką kwotę wyliczyłem (a może nawet ciut większą) w momencie gdy moja maszyna działała jako serwer (bramka internetowa) u mnie w sieci, a konfiguracja jaka wtedy pracowała to: PIII 1,2 GHz (poniżej 30W w stresie!), płyta na SIS 635T, jeden CD-ROM x52 (praktycznie nie używany...), dysk Seagate 40 GB, SB LIVE!, GeForce 4 MX (później 3 Ti), 2x256 MB DDR, reszta nieważna, do tego dochodził monitorek 15 CTX, który mógł "szarpnąć" łącznie do 100W ale on był włączony tylko gdy pracowałem na komputerze natomiast większość czasu był wyłączony. Później zmieniłem płytę na GA-7VT600 + AMD Athlon XP 2000+ Thoroughbred-B (1,65V - max. 63-65 W) i po rachunku natychmiast wyszło wyższe zużycie energii. Efektem tego był fakt, iż ten sam sprzęt z płytą i Athlonikiem pożerał tyle samo energii co poprzednia konfiguracja ale w pracy max 16 h (8:00-0:00) :kwasny:. Tak więc wystarczyła mała zmiana by zdecydowanie dostać po kieszeni i tak na dziś dzień większość nowych komputerów wyposażona jest w procesor pożerający około 60-70 W w stresie (skrajnie nawet 100-115 W - P4 Prescott, Athlon 64) i kartę graficzną o min. 30 W poborze energii. Oczywiście należy przyjąć, że to zużycie jest niższe gdyż komputer tylko okresowo pracuje pod dużym obciążeniem co powoduje maksymalny pobór mocy. Tak czy inaczej nie dowiecie się jakie jest zużycie energii jeśli go nie zmierzycie bądź nie wyliczycie - są stronki internetowe, na których podając konfigurację kalkulatorek wylicza nam maksymalny pobór mocy tak aby dobrać stosowny zasilacz do naszej konfiguracji.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Raf
post 9.02.2005 | 22:04:06
Post #10


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3 239
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 6



Kapode znalazł kiedyś na Allegro bardzo fajny i elektroniczny miernik pobieranych kWh. Wpinało się go do między gniazdko a komputer (ewentualnie listwę).

Kupiłeś kapode ten sprzęt?


--------------------
"If you disagree with me, you are by definition ugly and stupid." Linus Torvalds.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Legion
post 16.02.2005 | 21:45:55
Post #11


Freedom Fighter
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1 287
Dołączył: 4.01.2005
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 291
Imię: Marek



Dla wszystkich zainteresowanych obliczeniem teoretycznej mocy maksymalnej swojej maszyny proponuję tzw. kalkulator mocy zasilacza, który pozwoli wam nie tylko określić maksymalny pobór prądu ale również na podstawie wyniku dobrać stosowny zasilacz do waszego komputera tj. określi potrzebną moc w watach jak również poda ile aper potrzebne będzie na każdej z linii - 3,3 ; 5 oraz 12V i jakie ociążenia musi znieść wasz zasilacz.

Kalkulator znajdziecie tutaj.

Kalkulator jest co jakiś czas aktualizowany o nowy sprzęt tak więc będziecie mogli swobodnie wyliczać moc także dla nowych komputerów.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
b4stek
post 16.02.2005 | 21:53:38
Post #12


Zaawansowany
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 309
Dołączył: 26.03.2004
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 91



Wie ktos ile mniej wiecej ciagnie laptop ?


--------------------
b4design.pl - tworzenie stron www ;-)
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
LooP
post 16.02.2005 | 21:56:41
Post #13


olesnica.org.pl
Ikona grupy

Grupa: Redakcja
Postów: 1 073
Dołączył: 12.07.2004
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 136
Imię: Kamil



10-20 zł 24/7/30


--------------------
Ann ... ;*
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Legion
post 16.02.2005 | 22:09:21
Post #14


Freedom Fighter
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1 287
Dołączył: 4.01.2005
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 291
Imię: Marek



Sebek wszystko zależy od konfiguracji, inny pobór będzie miał laptop na PIII, inny na Athlonie XP/64 czy Pentium 4 Mobile, a jeszcze inny na np. Pentium-M czy Celeron-M tak więc nie ma jednoznacznej odpowiedzi na takie pytanie. Musiałbyś sobie zmierzyć pobór miernikiem i wtedy dowiedziałbyś się jaki ma pobór maksymalny i minimalny, z których to można wyciągnąć jakąś średnią. Przeliczenie tego na złotówki później nie jest trudne.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
kapode
post 16.02.2005 | 22:21:23
Post #15


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1 490
Dołączył: 30.09.2003
Użytkownik nr: 32



CYTAT(Raf @ 09.02.2005 | 22:04:06)
Kapode znalazł kiedyś na Allegro bardzo fajny i elektroniczny miernik pobieranych kWh. Wpinało się go do między gniazdko a komputer (ewentualnie listwę).

Kupiłeś kapode ten sprzęt?
Kupiłem i sprzedałem 2 dni później za 150% ceny (IMG:http://forum.olesnica.org.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
b4stek
post 16.02.2005 | 22:28:52
Post #16


Zaawansowany
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 309
Dołączył: 26.03.2004
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 91



Legion ja doskonale wiem, ze to zalezy od konfiguracji itp. dlatego spytalem " mniej, wiecej" (IMG:http://forum.olesnica.org.pl/style_emoticons/default/smile.gif)


--------------------
b4design.pl - tworzenie stron www ;-)
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Raf
post 17.02.2005 | 8:19:12
Post #17


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3 239
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 6



W instrukcji od laptopa powinien być napisany pobór mocy (tak mi się wydaje).


--------------------
"If you disagree with me, you are by definition ugly and stupid." Linus Torvalds.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
_ybraks_
post 18.02.2005 | 17:27:19
Post #18





Gość






Używając laptopa należy pamiętać o tym,aby podczas pracy z zasilania sieciowego wyjąć baterie ponieważ są one wtedy zużywane...
Laptop ma najmniejsze zużycie z wszelkich kompów...
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Raf
post 18.02.2005 | 17:44:11
Post #19


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3 239
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 6



Na pewno? Podczas podłączenia zasilacza prąd jest pobierany właśnie z niego, a nie z baterii. Gdyby było tak jak piszesz to ludziom baterie padałby jak muchy.


--------------------
"If you disagree with me, you are by definition ugly and stupid." Linus Torvalds.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
PePe
post 18.02.2005 | 23:26:44
Post #20


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Przyjaciel
Postów: 551
Dołączył: 9.05.2004
Użytkownik nr: 113
Imię: Przemek



CYTAT(ybraks @ 18.02.2005 | 17:27:19)
Używając laptopa należy pamiętać o tym,aby podczas pracy z zasilania sieciowego wyjąć baterie ponieważ są one wtedy zużywane...
Używając laptopa należy pamiętać o tym,aby podczas długotrwałej pracy z zasilania sieciowego wyjąć baterie ponieważ są one wtedy zużywane, czyt. zmniejsza się żywotność baterii z powodu dłuogtrwałego ładowania/przeładowania.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Raf
post 18.02.2005 | 23:27:47
Post #21


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3 239
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 6



Nie wydaje mi się, aby po podpięciu zasilacza bateria nadal była buforem.


--------------------
"If you disagree with me, you are by definition ugly and stupid." Linus Torvalds.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
kapode
post 19.02.2005 | 0:13:28
Post #22


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 1 490
Dołączył: 30.09.2003
Użytkownik nr: 32



Hmm możliwe, w końcu po wyłączeniu zasilania z gniazdka, laptop nadal pracuje, więc jakoś bateria musi non stop działać (IMG:http://forum.olesnica.org.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Raf
post 19.02.2005 | 8:48:02
Post #23


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3 239
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 6



Wtedy właśnie powinno następować przełączenie zasilania. Tak samo jak ma to miejsce w zasilaczach UPS.

Mój kumpel ma laptopa ponad dwa lata i prawie cały czas jest podłączony do zasilacza. Nie słyszałem żeby się skarżył na spadek mocy baterii albo jakiekolwiek anomalie z jej strony.


--------------------
"If you disagree with me, you are by definition ugly and stupid." Linus Torvalds.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
PePe
post 19.02.2005 | 9:23:22
Post #24


Ekspert
Ikona grupy

Grupa: Przyjaciel
Postów: 551
Dołączył: 9.05.2004
Użytkownik nr: 113
Imię: Przemek



Skoro jest cały czas podłączony do zasilacza, to jak ma sprawdzić, czy bateria jest w gorszym stanie? Poza tym uwaga o wyciąganiu baterii znajduje się praktycznie w każdej instrukcji obsługi notebooka. Być może ciągła praca na zasilaczu nie wpływa na baterię, jednak producenci mimo wszystko o tym ostrzegają.


--------------------
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania
Raf
post 19.02.2005 | 9:36:18
Post #25


Jedi
Ikona grupy

Grupa: Użytkownicy
Postów: 3 239
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Oleśnica
Użytkownik nr: 6



Skoro tak piszą w instrukcjach to być może tak jest.
Może być też tak, że po osiągnięciu pełnego naładowania do baterii podawany jest prąd o znacznie obniżonym natężeniu. Tak przynajmniej jest w procesorowych ładowarkach do akumulatorków. Przykładowo jeśli ładowarka ma prąd ładujący 500 mA to po naładowaniu do pełna przechodzi w tryb podtrzymywania. Wtedy jest to 50 mA. Akumulatorki mogą być nim ładowane dowolnie długo. Służy to wyłącznie podtrzymaniu ich maksymalnego stanu naładowania.


--------------------
"If you disagree with me, you are by definition ugly and stupid." Linus Torvalds.
Idź na górę strony
 
+Zmień sposób cytowania

2 Stron V   1 2 >
Odpowiedz na ten tematNapisz nowy temat
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

 




Polecamy:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.09.2019 - 14:08
Hosting: DataNet.pl